Spolupracující osoby

Zákon o daních z příjmů umožňuje rozdělit příjmy z podnikání na spolupracující osoby.

Kdo může být spolupracující osobou

  1. druhý z manželů
  2. další osoba žijící ve společné domácnosti

Druhým z manželů je logicky jedna osoba, dalších spolupracujících osob žijících ve společné domácnosti může být i více. Zároveň je zákonem připuštěna možnost rozdělení příjmů mezi spolupracující osoby žijící ve společné domácnosti a druhého z manželů.

Spolupracující osobou naopak být nemůže:

  • dídě až do ukončení povinné školní docházky
  • dítě v kalendářním měsíci, ve kterém je na něj uplatňováno daňové zvýhodnění
  • manžel / manželka, pokud je na na něj nebo na ni uplatňována sleva na dani

Kolik lze rozdělit?

Rozdělit lze všechny příjmy z podnikání a jiné samostatné výdělečné činnosti s výjimkou podílů na zisku společníka v.o.s. nebo komplementáře k.s.. S příjmy se rozdělují zároveň výdaje, a to stejným poměrem.

Kolik lze rozdělit závisí na tom, o jakou nebo jaké spolupracující osoby se jedná.

Spolupracující osobou je druhý z manželů

V tomto případě se příjmy a výdaje rozdělují tak, aby podíl připadající na spolupracujícího manžela (manželku) nečinil více než 50 %. Přitom částka připadající na spolupracujícího manžela (manželku), o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 540 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 45 000 Kč za každý i započatý měsíc této spolupráce.

V ostatních případech

(Ostatními případy se rozumí situace, kdy spolupracující osobou je další osoba žijící ve společné domácnosti nebo více těchto osob, případně i druhý z manželů.)

Za těchto ostatních případů lze na solupracující osby (i když zahrnují manžela nebo manželku) rozdělit tak, aby jejich podíl na společných příjmech a výdajích činil v úhrnu nejvýše 30 %. Přitom částka připadající v úhrnu na spolupracující osoby, o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 180 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 15 000 Kč za každý i započatý měsíc spolupráce. U spolupracujícího manžela (manželky) a dalších spolupracujících osob musí být přitom výše podílu na společných příjmech a výdajích stejná.

Chci rozdělovat příjmy na spolupracující osobu. Co dál?

Spolupracující osoba má při zahájení činnosti povinnosti jako OSVČ. Podobně řeší situaci i při ukončení spolupráce.

Spolupracující osoba dříve podávala přihlášku k registraci na finanční úřad do 30 dnů. Tato povinnost byla od roku 2024 zrušena. Do patnácti dnů od zahájení spolupráce ale podává přihlášku na správu sociálního zabezpečení. Zahájení spolupráce oznamuje také do osmi dnů ode dne, kdy spolupráce začala, zdravotní pojišťovně.



 

Zdroj: Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů - § 13