Obrat pro účely DPH upravuje § 4a ZDPH a definuje jej takto:
(1) Obratem se pro účely tohoto zákona rozumí souhrn úplat bez daně, včetně dotace k ceně, které osobě povinné k dani náleží za uskutečněná plnění, kterými jsou dodání zboží a poskytnutí služby, s místem plnění v tuzemsku, jde-li o úplaty za
- zdanitelné plnění,
- plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně, nebo
- plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 až 56a, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně.
(2) Do obratu se nezahrnuje úplata z prodeje dlouhodobého majetku.
Co se do obratu pro DPH počítá?
Pojďme si k těm jednotlivým bodům z odstavců výše uvést nějaké příklady:
- zdanitelná plnění
Prodej běžného zboží v Čechách (víno, textil, potraviny, elektronika, ..) , poskytování služeb v ČR českým plátcům (stavebnictví, gastronomie, it služby, ...).
- plnění osvobozené od daně s nárokem na odpočet daně (§ 7 odst. 2 ZDPH - např.dodání zboží podnikateli do jiného státu EU)
- plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně podle § 54 až 56a, jestliže nejsou doplňkovou činností uskutečňovanou příležitostně (§ 63 - § 71g ZDPH: finanční služby, pojišťovací služby, pronájem nemovitosti,...)
Co se tedy do obratu pro DPH nepočítá?
- nepatří tam zálohy (přijatá platba před uskutečněním plnění)
- nepatří tam poskytnnutí služby do třetích zemí ani EU podnikatelům (u služeb do EU se stávám identifikovanou osobou)
- nepatří tam prodej dlouhodobého majetku
Souhrn úplat bez daně
Pokud jsem plátce DPH a sleduji obrat kvůli možnosti zrušení registrace, počítají se částky bez daně.
Za jaké období se obrat počítá?
Od roku 2025 se obrat pro povinné plátcovství sleduje za kalendářní rok.