Daň z příjmů fyzických osob

Termín pro odevzdání daňového přiznání se blíží? Zkusíte ho letos vyplnit sami? Že je to komplikované a nezvládnete to? Ale kdež! V tomto článku najdete praktického průvodce, jak na to. Ale nejdříve krátký citát.

"O humoru a o té dynamice nebudeme mluvit, ale to, že mi upírá fantazii, když ví, že se mi povedlo správně vyplnit úřední formuláře přiznání k dani důchodové, to mne opravdu překvapuje." [Zdeněk Jirotka - Saturnin] Co budete potřebovat?

  • tužku
  • kalkulačku
  • potvrzení o zdanitelných příjmech nebo / a výsledky hospodaření OSVČ
  • zdravý rozum
  • formulář, pokyny, přílohy (můžete si je stáhnout a vytisknout - viz níže)
S trochou fantazie to jistě dáte dohromady. Zde jsou některá fakta.

Základní informace pro daň z příjmů fyzických osob

Sazba daně z příjmu fyzických osob 2014

Pro příjmy fyzických osob platí v roce 2014 jednotná sazba 15 %. Zůstává stejná od roku 2008.

Termín pro podání daňového příznání

Poplatníci podávají přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období nepozději do tří měsíců po uplynutí zdaňovacího období. Ve většině případů je zdaňovacím obdobím kalendářní rok. Termín pro podání daňového příznání je potom 1. duben.

Fyzické osoby, kterým daňové přiznání zpracovává daňový poradce, podávají daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob nejpozději do 1. července.

Daňové přiznání Formulář k dani z příjmů fyzických osob

Formulář k dani z příjmů si můžete vyzvednout na finančním úřadě. Nebo si ho můžete vytisknout. Zde jsou zdarma ke stažení formuláře pro daňové přiznání, přílohy a pokyny:

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob - formát pdf
Pokyny pro vyplnění přiznání k dani z příjmů ryzických osob - formát pdf
Příloha č. 1
Příloha č. 2
Příloha č. 3

Jak na to?

Praktičtější než tyto pdf formuláře jsou ale formulář interaktivní. Vezměte k ruce pokyny, případně vygooglujte zákon o daních z příjmů - Část první - Daň z příjmů fyzických osob. Postupujte řádek po řádku. Podepíšete se, odešlete nebo odnesete daňové přiznání na finanční úřad a zaplatíte daň.

Zdroje: 
Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů
Ministerstvo financí ČR
Články o daních