Prodej zboží do zahraničí (eshop) a DPH

Jak to funguje s DPH, když prodávám zboží do zahraničí? Řada eshopů se potkává s touto otázkou, když se chystají expandovat nebo když je osloví poprvé nečekaně zákazník z jiné země. Existuje řada možných kombinací s různými dopady. Pojďme rozebrat ty nejběžnější.

 

I. Jsem (jakožto dodavatel) plátce DPH a zajišťuju dopravu zákazníkovi do zhraničí

 

ZákazníkProdej do EUProdej mimo EU (3. země)
Plátce DPH

bez DPH, povinnost SH
(dodání do jiného členského státu,§)

bez DPH
(vývoz)

Neplátce DPH

s českým DPH jako  u nás
("zasílání zboží", hlídám limit*)

bez DPH
(vývoz)

 

* Při "zasílání zboží" hlídám limit, při kterém se stanu plátcem DPH v zemi, do níž prodávám neplátcům. Tento limit se liší podle legislativy jednotlivých členských států. Nejčastěji se pohybuje na úrovni 1 mil. Kč, resp. 35 000 EUR (např. i Slovensko), ale třeba pro Německo je to částka 100 000 EUR.

Specifika:

Pro dodání do jiného členského státu

Na faktuře bych měl mít uveden text: "Dodání zboží do jiného členského státu, plnění osvobozené podle § 64 zákona o DPH" ev. nějakou alternativu jako "Intra-Community supply", "Intra-Community supply, Art. 138, VAT Directive 2006/112".

Plátcovství DPH protistrany je whodné ověřovat v systému VIES a uložit si záznam ověření s unikátním číslem konzultace. Tímto způsobem se 

Pro vývoz zboží

Daňovým dokladem je po nedávných změnách faktura. Vývoz zboží do třetí země je třeba kvůli osvobození umět prokázat. Používá se zpravidla rozhodnutí celního úřadu o vývozu zboží.

Zasílání zboží

Nemůžu použít zjednodušený daňový doklad, vystavuju řádný se všemi náležitostmi.

 

Kurz

Kurz použiju takový, jaký používám v účetnictví - aktuální kurz vyhlášený ČNB, ev. pevný kurz k prvnímu dni (nějakého) období - týden, měsíc, čtvrtletí, nejdéle rok.

 

II. Jsem (jakožto dodavatel) neplátce DPH

Pokud jsem neplátce DPH a prodávám do zahraničí, všechno prodávám bez DPH. Všechny mé prodeje vstupují do výpočtu obratu pro DPH. A i v tomto případě si musím hlídat obrat v jednotlivých zemích.

 

Články o daních